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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
30/12/2021 |
Data da última atualização: |
30/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NASCIMENTO, J. L. do; FERRI, G. H.; SMANIOTTO, F.; VALLIM, J. H.; ISHIKAWA, M. M. |
Afiliação: |
JÚLIA LOURENÇO DO NASCIMENTO, Fatec; GIOVANNI HENRIQUE FERRI, IB-Unicamp; FERNANDA SMANIOTTO, IB-Unicamp; JOSE HENRIQUE VALLIM, CNPMA; MARCIA MAYUMI ISHIKAWA, CNPMA. |
Título: |
Efeito das concentrações resíduais do óleo de cravo e do florfenicol nos biomarcadores enzimáticos em tilápias. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2021, Campinas. Anais... Campinas: Instituto de Zootecnia, 2021. Evento online. CIIC 2021. RE21411. |
Páginas: |
p. 1-12. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O uso do óleo de cravo como anestésico no manejo de peixes e do florfenicol no tratamento de infecções podem deixar resíduos na água, acarretando prejuízos na saúde dos peixes e no meio ambiente. Biomarcadores enzimáticos são alterações nas enzimas detectadas em organismos expostos a substâncias tóxicas na água. A presença de resíduos do óleo de cravo e do florfenicol na água pode interferir nos biomarcadores enzimáticos, prejudicando sua interpretação durante monitoramento da qualidade da água. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de concentrações residuais do óleo de cravo e do florfenicol na água na resposta dos biomarcadores enzimáticos em tilápias do Nilo. Foram utilizados dois tratamentos com três repetições, considerando cada aquário contendo nove tilápias como unidade amostral. O experimento 1 foi composto pelos tratamentos: óleo de cravo na concentração de 0,5 mg/L com o diluente etanol 96°GL; o segundo tratamento foi acrescido apenas do diluente do óleo, ou seja, etanol a 10µL/L de água e o grupo controle (sem adição de óleo de cravo e sem adição do diluente - etanol) na água. O experimento 2 foi composto pelos tratamentos: 0,0 (grupo controle); 0,5 mg/L e 5 mg/L de florfenicol. Os parâmetros enzimáticos avaliados durante os dois experimentos não apresentaram diferença significativa, indicando que as concentrações residuais de óleo de cravo e do florfenicol avaliados neste estudo não interferem na resposta dos biomarcadores enzimáticos em tilápias. -- Abstract: The use of clove oil as an anesthetic in the management of fish and florfenicol in the treatment of infections can leave residues in the water causing damage to fish health and to the environment. Enzymatic biomarkers are changes in enzymes detected in organisms exposed to toxic substances in water. The presence of residues of clove oil and florfenicol in water may interfere with enzymatic biomarkers impairing their interpretation during monitoring of water quality. The aim of this study was to evaluate the effect of residual concentrations of clove oil and florfenicol in water on the response of enzymatic biomarkers in Nile tilapia. Two treatments with three replications were used, considering each aquarium containing nine tilapias as a sampling unit. Experiment 1 was composed of the following treatments: clove oil at a concentration of 0.5 mg/L with the ethanol diluent 96°GL; the second treatment was added only to the oil thinner, i.e., ethanol at 10?L/L of water; and the control group (without adding clove oil and without adding the diluent - ethanol) to the water. Experiment 2 consisted of the treatments: 0.0 (control group); 0.5 mg/L; and 5 mg/L florfenicol. The enzymatic parameters evaluated during the two experiments showed no significant difference, indicating that the residual concentrations of clove oil and florfenicol evaluated in this study do not interfere in the response of enzymatic biomarkers in tilapia. MenosResumo: O uso do óleo de cravo como anestésico no manejo de peixes e do florfenicol no tratamento de infecções podem deixar resíduos na água, acarretando prejuízos na saúde dos peixes e no meio ambiente. Biomarcadores enzimáticos são alterações nas enzimas detectadas em organismos expostos a substâncias tóxicas na água. A presença de resíduos do óleo de cravo e do florfenicol na água pode interferir nos biomarcadores enzimáticos, prejudicando sua interpretação durante monitoramento da qualidade da água. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de concentrações residuais do óleo de cravo e do florfenicol na água na resposta dos biomarcadores enzimáticos em tilápias do Nilo. Foram utilizados dois tratamentos com três repetições, considerando cada aquário contendo nove tilápias como unidade amostral. O experimento 1 foi composto pelos tratamentos: óleo de cravo na concentração de 0,5 mg/L com o diluente etanol 96°GL; o segundo tratamento foi acrescido apenas do diluente do óleo, ou seja, etanol a 10µL/L de água e o grupo controle (sem adição de óleo de cravo e sem adição do diluente - etanol) na água. O experimento 2 foi composto pelos tratamentos: 0,0 (grupo controle); 0,5 mg/L e 5 mg/L de florfenicol. Os parâmetros enzimáticos avaliados durante os dois experimentos não apresentaram diferença significativa, indicando que as concentrações residuais de óleo de cravo e do florfenicol avaliados neste estudo não interferem na resposta dos biomarcadores enzimáticos em tilápias. ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Resíduos; Tilápia do Nilo. |
Thesagro: |
Cravo; Impacto Ambiental; Óleo Essencial; Qualidade da água; Tilápia nilótica. |
Thesaurus Nal: |
Clove oil; eugenol; Tilapia (common name); Water quality. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229840/1/Vallim-Efeito-concentracoes-2021.pdf
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Marc: |
LEADER 04015nam a2200301 a 4500 001 2138611 005 2021-12-30 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNASCIMENTO, J. L. do 245 $aEfeito das concentrações resíduais do óleo de cravo e do florfenicol nos biomarcadores enzimáticos em tilápias.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2021, Campinas. Anais... Campinas: Instituto de Zootecnia, 2021. Evento online. CIIC 2021. RE21411.$c2021 300 $ap. 1-12. 520 $aResumo: O uso do óleo de cravo como anestésico no manejo de peixes e do florfenicol no tratamento de infecções podem deixar resíduos na água, acarretando prejuízos na saúde dos peixes e no meio ambiente. Biomarcadores enzimáticos são alterações nas enzimas detectadas em organismos expostos a substâncias tóxicas na água. A presença de resíduos do óleo de cravo e do florfenicol na água pode interferir nos biomarcadores enzimáticos, prejudicando sua interpretação durante monitoramento da qualidade da água. O objetivo deste estudo foi avaliar o efeito de concentrações residuais do óleo de cravo e do florfenicol na água na resposta dos biomarcadores enzimáticos em tilápias do Nilo. Foram utilizados dois tratamentos com três repetições, considerando cada aquário contendo nove tilápias como unidade amostral. O experimento 1 foi composto pelos tratamentos: óleo de cravo na concentração de 0,5 mg/L com o diluente etanol 96°GL; o segundo tratamento foi acrescido apenas do diluente do óleo, ou seja, etanol a 10µL/L de água e o grupo controle (sem adição de óleo de cravo e sem adição do diluente - etanol) na água. O experimento 2 foi composto pelos tratamentos: 0,0 (grupo controle); 0,5 mg/L e 5 mg/L de florfenicol. Os parâmetros enzimáticos avaliados durante os dois experimentos não apresentaram diferença significativa, indicando que as concentrações residuais de óleo de cravo e do florfenicol avaliados neste estudo não interferem na resposta dos biomarcadores enzimáticos em tilápias. -- Abstract: The use of clove oil as an anesthetic in the management of fish and florfenicol in the treatment of infections can leave residues in the water causing damage to fish health and to the environment. Enzymatic biomarkers are changes in enzymes detected in organisms exposed to toxic substances in water. The presence of residues of clove oil and florfenicol in water may interfere with enzymatic biomarkers impairing their interpretation during monitoring of water quality. The aim of this study was to evaluate the effect of residual concentrations of clove oil and florfenicol in water on the response of enzymatic biomarkers in Nile tilapia. Two treatments with three replications were used, considering each aquarium containing nine tilapias as a sampling unit. Experiment 1 was composed of the following treatments: clove oil at a concentration of 0.5 mg/L with the ethanol diluent 96°GL; the second treatment was added only to the oil thinner, i.e., ethanol at 10?L/L of water; and the control group (without adding clove oil and without adding the diluent - ethanol) to the water. Experiment 2 consisted of the treatments: 0.0 (control group); 0.5 mg/L; and 5 mg/L florfenicol. The enzymatic parameters evaluated during the two experiments showed no significant difference, indicating that the residual concentrations of clove oil and florfenicol evaluated in this study do not interfere in the response of enzymatic biomarkers in tilapia. 650 $aClove oil 650 $aeugenol 650 $aTilapia (common name) 650 $aWater quality 650 $aCravo 650 $aImpacto Ambiental 650 $aÓleo Essencial 650 $aQualidade da água 650 $aTilápia nilótica 653 $aResíduos 653 $aTilápia do Nilo 700 1 $aFERRI, G. H. 700 1 $aSMANIOTTO, F. 700 1 $aVALLIM, J. H. 700 1 $aISHIKAWA, M. M.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Biblioteca |
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Cutter |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, A. F. do N.; ARAUJO, G. G. L. de; SANTOS, E. M.; AZEVEDO, P. S. de; OLIVEIRA, J. S. de; PERAZZO, A. F.; PINHO, R. M. A.; ZANINE, A. de M. |
Afiliação: |
Aelson Fernandes do Nascimento Souza; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; Edson Mauro Santos; Paulo Sérgio de Azevedo; Juliana Silva de Oliveira; Alexandre Fernandes Perazzo; Ricardo Martins Araujo Pinho; Anderson de Moura Zanine. |
Título: |
Carcass traits and meat quality of lambs fedwith cactus (Opuntia ficus indica Mill) silage and subjected to an intermittent water supply. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
PLoS One, v. 15, n. 4, e0231191, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1371/journal. pone.0231191 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected (P < 0.05) the composition of some saturated fatty acids in the meat. A water supply interval of up to 48 h does not influence carcass characteristics and meat quality. Therefore, the use of cactus silage can be recommended in situations of water scarcity without harming the production or meat quality of crossbreed lambs. MenosThe present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Qualidade da carcaça; Qualidade da carne; Qualidade da carne do cordeiro; Silagem de palma forrageira. |
Thesagro: |
Caprino; Carcaça; Carne; Cordeiro; Opuntia Ficus Indica; Palma Forrageira; Qualidade; Silagem. |
Thesaurus NAL: |
Carcass quality; Lambs; Meat quality; Silage. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221237/1/Carcass-traits-and-meat-quality-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 03053naa a2200409 a 4500 001 2130069 005 2021-02-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1371/journal. pone.0231191$2DOI 100 1 $aSOUZA, A. F. do N. 245 $aCarcass traits and meat quality of lambs fedwith cactus (Opuntia ficus indica Mill) silage and subjected to an intermittent water supply.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected (P < 0.05) the composition of some saturated fatty acids in the meat. A water supply interval of up to 48 h does not influence carcass characteristics and meat quality. Therefore, the use of cactus silage can be recommended in situations of water scarcity without harming the production or meat quality of crossbreed lambs. 650 $aCarcass quality 650 $aLambs 650 $aMeat quality 650 $aSilage 650 $aCaprino 650 $aCarcaça 650 $aCarne 650 $aCordeiro 650 $aOpuntia Ficus Indica 650 $aPalma Forrageira 650 $aQualidade 650 $aSilagem 653 $aQualidade da carcaça 653 $aQualidade da carne 653 $aQualidade da carne do cordeiro 653 $aSilagem de palma forrageira 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aAZEVEDO, P. S. de 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. de 700 1 $aPERAZZO, A. F. 700 1 $aPINHO, R. M. A. 700 1 $aZANINE, A. de M. 773 $tPLoS One$gv. 15, n. 4, e0231191, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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